Husker du X-Files?

Så du serier tilbage i 1990’erne, så er chancen for at du er stødt på FBI agenterne Fox Mulder og Dana Scully ret stor.

For X-Files – eller Strengt Fortroligt som den hed på TV2 – var et gigantisk hit og kørte fra 1993 til 2002.

Derudover fik serien ikke blot to biograffilm, X-Files – Fight The Future & X-Files – I Want To Believe, oveni, men også to spin-off serier. Den ene om “The Lone Gunmen” og den anden hed Millennium og havde Lance Henriksen i hovedrollen. I henholdsvis 2016 og 2018 kom så yderligere to såkaldte event series – sæsoner på hhv. 6 og 8 afsnit.

Den første af de to biograffilm er i øvrigt pissefed og den anden er pissedårlig.

Læg i øvrigt mærke til, hvor mange fede afsnit der er i sæson 1.

Det er en åndssvagt vild start på en tv-serie med så mange klasseafsnit.

Anyways…

Som det var tilfældet i mit skriv om Star Trek The Next Generation, så får du her mit bud på fucking fede afsnit delt op i sæsoner.

X-Files Sæson 1

Afsnit 1 – Pilot: Et superstærkt åbningsafsnit, hvor vi præsenteres for både Mulder, Scully og det der med UFO’er, som bliver et gennemgående tema hele vejen igennem serien

Afsnit 2 – Deep Throat: Her får Mulder sin helt egen kilde, der er højt på strå i regeringen og UFO-sammenhænge og som ved god besked. Han er cirka lige så velinformeret, som de advokater, Egon altid deler celle med i Olsen Banden.

Afsnit 3 – Squeeze: Her præsenteres vi for Eugene Tooms. En rigtig klammo fætter, som dræber mennesker og stjæler deres lever. Herefter kan han gå i hi i 30 år. Derudover er han i stand til at forlænge sin krop, så han kan komme ind i selv snævre luftkanaler osv. Afsnittene med Eugene Tooms hører til de absolut bedste i hele X-Files serien. Tooms spilles i øvrig af Doug Huchison, som du måske husker fra Den Grønne Mil.

Afsnit 8 – Ice: Mulder og Scully tager et smut til Alaska, hvor et hold geologer har problemer. Af en eller anden grund har de dræbt hinanden og paranoiaen er VIRKELIG til at tage og føle på her. Det viser sig at der er en parasit på spil, men hvordan får man mon bugt med sådan en uden at dræbe menneskene?

Afsnit 11 – Eve: To fædre dør på nøjagtig samme måde og deres døtre forsvinder. Det er to forskellige familier. Derfor er forundringen enorm, da pigerne er totalt identiske. De er simpelthen kloner og ikke ligefrem Guds bedste børn for nu at sige det mildt.

Afsnit 13 – Beyond the Sea: Scullys far dør og hun er i sorg. Men så møder Scully og Mulder en dødsdømt fange, som afslører ting om Scullys far. Er han synsk? Har han forbindelse til livet efter døden? Fedt afsnit!

Afsnit 14 – Gender Bender: En kult med tydelige referencer til Amish-folket mistænkes for mord. Det mærkelige er at de virker ældre end de ser ud til og så er der noget med berøring, som går lige i lysterne (ja, du læste rigtigt!).

Afsnit 17 – E.B.E.: Ikke direkte skelsættende, men – og det her er vigtigt – det er første gang vi møder Frohike, Langly og Byers aka The Lone Gunmen. Konspirationsfanatikere, som ved lige lidt mere end de fleste andre.

Afsnit 20 – Darkness Falls: Måske det allerbedste afsnit af X-Files ever. Føj, det er fedt! Mulder og Scully undersøger nogle forsvindinger i et skovområde. De finder de forsvundne i pupper og fanges i skovområdet. Går de udenfor, når det er mørkt, ender de også i pupper. Og strømgeneratoren er ved at løbe tør for benzin…

Afsnit 21 – Tooms: Vi mødte Eugene Tooms i afsnit 3, og nu er det så tid til at møde ham igen. Han bliver prøveløsladt, men Mulder er overbevist om at det er en dårlig idé. Det betyder at Tooms går efter Scully og Mulder. Det er i øvrigt også her vi første gang møder Walter Skinner, Scully og Mulders chef. PS: Du vil nok have et anstrengt forhold til rulletrapper efter at have set dette afsnit.

Afsnit 23 – Roland: Videnskabsmænd dør under mystiske forhold under arbejde med en vindturbine og Mulder og Scully tilkaldes. Her møder de bl.a. bygningens vicevært, Roland, som er mentalt tilbagestående. Eller er han…?

Afsnit 24 – The Erlenmeyer Flask: Sæsonafslutningen er vild. Her får alien-teorierne for alvor fart på, og X-Files afdelingen nedlægges. Der er dermed en hel masse i spil til sæson 2.

X-Files Sæson 2

Afsnit 1 – Little Green Men: Mulder får et tip om kontakt med aliens og det skal jo undersøges uanset om han arbejder i afdelingen for X-files længere eller ej.

Afsnit 3 – Blood: Mulder og Scully undersøger en sag hvor almindelige mennesker tilsyneladende bare går amok og slår ihjel. Det viser sig at byen, hvori det foregår udsættes for et eksperiment, hvor nogle personer får besked på at slå ihjel via elektriske maskiner.

Afsnit 9 – Firewalker: Når man, som jeg, er svært glad for serien The West Wing, så er det interessant når man finder et serieafsnit, hvor Bradley Whitford medvirker. Han spillede Josh Lyman i The West Wing til perfektion. Her er han en videnskabsmand, der har arbejdsplads i en vulkan og noget er helt galt. Så selvfølgelig må Scully og Mulder undersøge sagen.

Afsnit 14 – Die Hand Die Verletzt: Et afsnit om djævletilbedere og det er lavet med masser af suspense, så det virker ganske vellykket. Har du set komedieserien Frasier, så vil du i øvrigt genkende Bulldog.

Afsnit 21 – The Calusari: Et rigtig godt afsnit om en dreng som måske/måske ikke er besat af djævlen eller i hvert fald en dæmon af en art.

Afsnit 23 – Soft Light: Super fedt afsnit med personer der forsvinder fuldstændig, “dark matter” energi der løber løbsk og en gæsteoptræden af altid fænomenale Tony Shalhoub. Ham kender du måske fra serien Monk eller fra den nyere serie The Marvelous Mrs. Maisel. Eller fra et hav af film. Tjek ham ud, for han er en af de rigtig gode, som måske ikke trækker overskrifter a la Brad Pitt, men som altid leverer toppræstationer på både film og tv.

Afsnit 25 – Anasazi: Paranoia’en når nye højder i dette afsnit, som du SKAL se, hvis du vil følge den overordnede historie gennem serien. Mulder får fat i hemmeligtstemplede papirer og tror der er farlige agenter om hvert gadehjørne. Det er der til dels, men han har også inhaleret en god gang LSD-lignende stof, så han er lidt ku-ku. Dette er cliffhangeren mellem sæson 2 og 3 og det mærkes tydeligt.

X-Files Sæson 3

Afsnit 1 & 2 – The Blessing Way & Paper Clip: Afsnittene hænger sammen med sidste afsnit i S2, så der er nok at tage fat på. Jeg ved ikke om jeg synes denne historie i hele 3 dele er decideret god hele vejen, men den er vigtig for X-Files som helhed. Krycek går rogue og Cigarette Smoking Man bliver presset fra alle ender og kanter. Læg dertil Nazi videnskabsmænd, rumvæsner og rumvæsen-DNA, Scullys søsters tragiske død og Mulders fars ligeså og så har du cirka 80% af det der sker i disse tre afsnit.

Afsnit 3 – D.P.O.: Unge mennesker rammes uforklarligt af lyn og dør. Mulder og Scully undersøger sagen. Se dette afsnit, hvis du vil se både Giovanni Ribisi og Jack Black fra dengang de var lovende skuespilstalenter.

Afsnit 4 – Clyde Bruckman’s Final Repose: Et afsnit om clairvoyante og hvordan de hjælper ordensmagten. På godt og ondt. Også et afsnit om de nederen ting der følger med, når du kan se fremtiden. Peter Boyle (som du måske kender fra Alle Elsker Raymond) er skøn som ufrivillig clairvoyant.

Afsnit 8 – Oubliette: En pige bortføres og en anden pige mistænkes at have medvirket fordi hun åbenbart ved noget eller har været udsat for samme ting som den bortførte. Et fint lille afsnit her.

Afsnit 10 – 731: I jagten på rumvæsner har Mulder formået at få sig selv spærret inde i en togvogn. Den er selvfølgelig armeret med sprængstof (nævn en togvogn som ikke er det!) Super intenst afsnit!

Afsnit 12 – War of the Coprophages: Her er vi i den creepy afdeling. Mennesker angribes åbenbart af kakerlakker og der er dermed masser af kryb. Virkelig stemningsfyldt og med gode forskrækkelser.

Afsnit 13 – Syzygy: Ikke et mega seværdigt afsnit, men hvis du vil se en meget ung Ryan Reynolds (Deadpool, ja) i en lille rolle, så er dette afsnit et du ikke må snyde dig selv for. Og nå ja, så handler det om satantilbedelse og den slags.

Afsnit 15 & 16 – Piper Maru & Apocrypha: Dette dobbeltafsnit introducerer et væsen, der kan overtage kroppe. Det kan genkendes ved at øjnene af og til bliver fulde af en sort olielignende væske. Vi får også et gensyn med Krycek, The Cigarette Smoking Man og The Lone Gunmen. Der er virkelig skruet op her. Selv Skinner bliver skudt!

Afsnit 20 – Jose Chung’s ‘From Outer Space’: Her begynder skabere og skribenter at lege med seriens format og det er ganske vellykket. Vi får en historie, som er sjov, men som ikke har voldsomt meget at gøre med seriens hovedhistorie. Udover at der er et UFO-element.

Afsnit 24 – Talitha Cumi: SÆSONAFSLUTNINGEN. Super intens og naturligvis med et setup og en cliffhanger, der skal få os til at glæde os til sæson 4. Og det lykkes de fint med.

X-Files Sæson 4

Afsnit 1 – Herrenvolk: Vi introduceres til bier og vaccinationer, som fremadrettet spiller en vigtig rolle i fortællingen. Derudover bliver Mr. X – Mulder og Scullys kilde – dræbt og en ny kilde træder til. Der er én ting der irriterer mig. Det antydes at The Cigarette Smoking Man har følelser for Mulders mor, og så bliver det altså lidt sæbeoperaagtigt.

Afsnit 2 – Home: Et fabelagtigt afsnit. Til tider hamrende uhyggeligt. Mulder og Scully undersøger en sag om en nyfødt baby, som har alle tænkelige fødselsdefekter og vi finder ud af, at her er tale om ekstrem indavl gennem adskillige generationer. Dette afsnit minder en hel del om det konsolspil, der hedder Outlast 2 (reklamelink). Både i stemning og drabelighed. Så det vil ikke undre mig, hvis spilskaberne er blevet inspireret af X-Files.

Afsnit 4 – Unruhe: Man ved bare at det bliver fedt, når afsnittet hedder noget på tysk, og det her skuffer ikke!

Afsnit 6 – Sanguinarium: Det var vel kun et spørgsmål om tid, før der kom et afsnit om heksekunst, og det her er ret fedt. Med folk der får foretaget kosmetiske operationer for derefter at komme galt afsted, da de overfaldes af de doktorer, der har opereret dem. Men sker det af fri vilje?

Afsnit 7 – Musings of a Cigarette Smoking Man: Her får vi The Cigarette Smoking Man’s origin story, som fortalt af The Lone Gunmen. Og vi kommer vidt omkring. Bl.a. Kennedy attentatet (selvfølgelig, fristes man til at sige). Men det er også en historie om en mand, der bare gerne ville være forfatter.

Afsnit 8 – Tunguska: KRYCEK ER TILBAGE! Og det samme er den uhyggelige sorte olie. Mulder får et tip fra Krycek (hvorfor hører han dog efter?) og det fører ham til en gulag i Rusland. Det er rimelig creepy, det her.

Afsnit 9 – Terma: Nu stikker det helt af! Vi taler russiske supersoldater og den slags, men dammit det er underholdende. Og Scully ryger i spjældet fordi hun ikke vil fortælle Senatet, hvor Mulder er henne.

Afsnit 13 – Never Again: Det her afsnit er faktisk ikke ret godt, men Jodie Foster har en stemmerolle, og dét er ret fedt. Resten er bestemt til glemmebogen.

Afsnit 16 – Unrequited: Her har vi fat i noget. Med en Vietnam veteran, som kan gøre sig selv usynlig. Sådan en type er relativt svær at forsvare sig imod, men Mulder & Scully må finde ud af, hvad der er op og ned her, så de kan sætte en stopper for soldaten.

Afsnit 17 & 18 – Tempus Fugit & Max: UFO’er, nedstyrtet fly, Max Fenig (som Mulder tidligere har mødt) og al det jazz. Konspirationerne kører videre.

Afsnit 19 – Synchrony: Jeg er en sucker for en god tidsrejsehistorie. Og den her er en af de bedre.

Medvirkende

David Duchovny som Fox Mulder

Gillian Anderson som Dana Scully

Mitch Pileggi som Walter Skinner

William B. Davis som Cigarette Smoking Man

Robert Patrick som John Doggett

Annabeth Gish som Monica Reyes

Vil du se X-Files?

Viaplay har X-Files i deres sortiment.

Her finder du alle 11 sæsoner inkl. de 2 event sæsoner, der er kommet inden for de seneste år.

Men er du mere til dvd eller blu-ray, så er det bestemt muligt at få fingrene i serien og tilføje den til samlingen.

Faktisk skal du bare klikke på den grønne knap her på siden for at blive ført i den rigtige retning.

Knappen er et såkaldt affiliatelink (også kaldet reklamelink), og det betyder at vælger du at klikke på knappen og derefter købe noget, så får jeg en lille kommission ud af det.

SANDHEDEN ER DERUDE!

Tema til X-Files